Gemini blog

Ha az ember lánya másfél év alatt 3, visszafogott természetűnek egyáltalán nem mondható lánykát szül, élete meglehetősen pörgőssé válik. Ennek a naplónak a segítségével igyekszem megörökíteni az első éveket, hogy ha majd egyszer lelassíthatunk férjemmel, jóleső sóhajtások közepette emlékezhessünk vissza az édesen fárasztó kezdetekre.

Hanga

Lilypie Third Birthday tickers

Csenge és Ajsa

Lilypie 4th Birthday Ticker

Friss topikok

  • boldogmamamacska: Kedves Anyuka! Gratulálok a blogodhoz, nagyon aranyos a gyermeked. Eszter vagyok és én szerkeszte... (2010.05.10. 13:01) Lassulunk végre!
  • Ilonana: Én is BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!! Naés persze jobbulást! (2010.05.04. 12:40) Füles csapat
  • vargaera (L.V.E.): Jobbulást és kitartást!! :)) (2010.04.16. 10:07) Bezárva
  • porpika: Igen kétpetéjűek. Először persze kellett egy kis motivációs ajándék, hogy elmenjenek egymás nélkül... (2010.03.31. 20:29) A szétválaszthatatlanok
  • trichterwinde: Csúcs az arckifejezésük az utolsó képen :)))) Ezek a csajok színésznők lesznek, tutira!!! ;))) Ki... (2010.03.19. 10:09) Hosszú hétvége

Látogatottság

eXTReMe Tracker

Fárasztó

2007.10.12. 15:28 - gemini!

A mai nap is egy csúcs volt, alig vártam már, hogy lefektessem őket. Egy gyerek nagyon le tud fárasztani egy embert, hát még két egyidős! A helyzetet még nehezíti, hogy terhesen vannak korlátaim és az erőm is hamarabb elfogy (a türelmemmel együtt). Habár nem szoktam hisztizős, nyafogós videókat feltenni a lányokról, remélem senki nem hiszi, hogy mindig ilyen viccesek és jókedvűek. Ők nem angyalok, én pedig nem vagyok egy szent és aki tagadja, hogy nem szeretné néha a gyermekét egy pohár hideg vízzel leönteni, vagy a két lábánál fogva fejjel lefelé meglóbálni egy kicsit, az hazudik - vagy nagyszülő.
A legidegesítőbb az állandó nyüszögés - sírásnak nem nevezném, mert egy szem könnycsepp sem hagyja el a szemüket és az a jó benne, hogy nyüszíteni lehet bármiért: mert megbotlottak, a baba lába beleakadt valamibe és nem tudja rátenni a hintalóra, mert túl nehéz a 6 ásványvizet tartalmazó csomag és nem tudja felemelni, mert nem mászhat fel az asztalra, mert nem indíthatja újra a számítógépet harmadszorra, mert nem dobhatja bele az utcai cipőmet a kádba és sorolhatnám tovább. Mindenesetre egész álló nap ezt hallgatni két gyerektől egy idő után elviselhetetlen és idegsejtpusztító. Ilyenkor döntök úgy, hogy "Elég volt, meguntam, mentek aludni!" Szóval rengeteg türelem kéne és egy darabig van is készleten, de imádják feszegetni a határaimat és sikerül is túllépniük rajta. :-) Na persze, aztán már alig várom, hogy felébredjenek és bohóckodjanak újra. :-)
Ha férjem nem segítene, akkor nem bírnám. Szegény egész napos meló után még bkv-zik 1 órán keresztül, ami a 4-5 órás csúcsban eleve fizikailag és lelkileg is fárasztó, majd hazaérkezve azonnal indul tovább a játszótérre a lányokkal, hogy engem tehermentesítsen. És ez a játszótéri móka két 1,5 éves gyerekkel nem ám a kikapcsolódásról szól - ketten három felé szaladnak és veszélyesebbnél veszélyesebb mutatványokat csinálnak a mászókákon és csúszdákon. Állandó felügyeletet igényelnek, iszonyúan bátrak és nincs félelemérzetük. Férjem néha irigykedve nézi a padon ülő és trécselő anyukákat, akik csak kiülnek a kispadra és néha felnéznek, mit művel 7-8 éves csemetéjük. Mikor hazaérkeznek, megcsinálja a fürdetést, majd a 9 órás lefektetés után hajnali 1-ig dolgozik a számítógépen és reggel 6-kor már csörög is az órája.
Nem hiszem, hogy egygyerekes apukák ilyen intenzíven részt vennének a gyereknevelésben, hiszen elég, ha éjszaka csak az anya kel fel, a háztartást vezetni meg azért egy fokkal egyszerűbb egy gyerek oldalán és azt az egy szem csemetét az anyuka is el tudja vinni lefárasztani a térre, amíg apuka dolgozik, na jó, a végén esetleg besegít a fürdetésbe.
Nem tudom, milyen lehet csak egy gyereket nevelni, de úgy hallom, azok az anyukák is teljesen lefáradnak és kimerülnek, mindenestre két gyerek után nekem sétagaloppnak tűnne. Ráadásul van egy csomó speciális helyzet, amibe idegenek bele sem gondolnak és nem fogják fel, hogy két egyidős gyerek nem egyenlő két testvérrel, akik között van mondjuk 2-3 év korkülönbség. A falra mászom például, amikor megkérdezik, miért nem mentünk nyaralni a lányokkal, vagy hogyhogy nem tudunk beülni csak így négyesben egy étterembe, vagy egy kávézóba. Elárulom: mert ahhoz, hogy a kávé megivása ne csak egy 10 másodperces történet legyen és tényleg úgy érezzem, most beültem valahová kikapcsolódni, létezik egy egyszerű képlet. Egy gyerekhez két felnőtt kell, ikrekhez négy. És ezt csak az fogja megérteni, aki beült már velünk valahová. Ráadásul mindent fel akarnak fedezni, két ember csak ahhoz kéne, hogy utánuk járkáljon, mert ülni nem fognak egy másodpercig sem. Ha meg leülnének és meglátnák mi minden van az asztalon, iszonyú sírásban törnének ki, hiszen most vannak abban a korszakban, hogy önállóan akarnak enni, azaz szükségük lenne az összes tányérra, pohárra és kanálra.
Ikergyerekeket nézve az ember tanulmányozhatja, mi az, ami ösztönös bennünk és mik a tanult dolgok. A verekedés ezek szerint egyértelműen ösztönös dolog - ha el akarod venni, ami az enyém, kapsz egyet a fejedre. Simán ráhúznak egymás fejére, pedig nem látták senkitől. A másik pedig - a bogárvadászatból kiindulva  - a csapatszellem, az összefogás egy harmadik fél ellen. Ha összedolgozunk, könnyebben elkapjuk. Néha a mammutra vadászó őseink jutnak róluk eszembe. :-)
Egyébként különbséget alig találni a két lány között, szinte teljesen egyforma a viselkedésük. Talán Ajsa hamarabb kiborul dolgoktól, Csengét nehezebb felhúzni, de akkor aztán úgy kikészül, hogy nem lehet megnyugtatni. Azt is észrevettük, hogy Csenge hamarabb átkéredzkedik idegen emberekhez, de csak ha szimpatikus a kisugárzása.
Ajsa mostanában rákapott a babázásra, idáig egyikőjüket sem érdekelte - reggelente mielőtt kijön a gyerekszobából, a hóna alá kap egy játékbabát. :-)
Nem tudom mennyit fognak fel abból, hogy mi van a hasamban, mindenesetre rendületlenül ismételgetem, hogy "Vigyázzatok a babára!", amikor rá akarnak mászni a hasamra és lovagolni szeretnének rajta. Az elmúlt napokban már eljutottunk odáig, hogy ha felfigyelnek a hasamra, felemelik a felsőrészemet, és jelzik, hogy húzzam lejjebb a nadrágomat, hogy jobban lássák. Néha meg is nyomkodják az ujjukkal, gondolom ennek Hanga nem örül különösebben.
És íme egy videó, teljesen felpörögnek rajta és nagyon élvezik, hogy tudnak sikítani:


A bejegyzés trackback címe:

https://gemini.blog.hu/api/trackback/id/tr50194444

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porpika 2007.10.13. 15:44:28

Úgy látom egy kicsit felgyülemlett Benned a feszültség. Tudom, hogy kevéssé vígasztal de nálunk sem sokkal kedvezőbb ám a helyzet. Egyik nap nehezebb az ember hajlamos arra, hogy kiboruljon, ám a másik nap sokkal jobb. Lehet, hogy a gyerekek is érzik, hogy anyát minden nap nem illik lefárasztani. Bizony sokszor ott tartok én is, hogy legszívesebben előre tekerném az idő kerekét 1 évvel. De azt is tudom, hogy ezek a pillanatok amiket most kapunk soha meg nem fognak megismétlődni.Barátaink esetében látom, hogy ezek a mostani problémák, nehézségek csak icipicik azokhoz képest, amik majd kamasz korukban várnak ránk. Kis gyerek kis gond nagy gyerek nagy gond. Nagyon sok mindent megértenek már, csak azt nem amit kellene. Az én számomra ezért nehezebb sokkal ez a második év.Hiába mondok el ezerszer valamit pld. miért ne vesse le a zoknit 5 percenként, teljesen hiába való. És persze a csínytevések duplán jelentkeznek, hiszen legalábbis nálunk mindenben utánozzák egymást. Mi, amikor kiderült,hogy ikreink lesznek, úgy döntöttünk, hogy nem engedjük, hogy ők teljesen megváltoztassák az életünket. Törekszünk arra, hogy ugyanúgy elmenjünk nyaralni, hosszú hétvégékre, mint eddig. Hiszen nekünk van a nagylányunk is, és nem szabad azt éreznie, hogy mivel kisöccsei születtek ezért mindenről le kell mondania. Tavaly augusztusban már volunk velük a Balcsinál, az idén nyáron pedig kétszer is elmentünk. Nem volt az igazi pihenés, de mégiscsak egy kis környezetváltozés, a mindennapokból egy kicsit kiszabadulás. Tulajdonképpen egyedül az esti étterembe való elmenetelről kellett lemondanunk. De jövőre már az is jöhet. Ennek ellenére azt mondom ikreket nevelni egy élmény. Ha mégegyszer választhatnék, újból végigcsinálnám. Még úgyis, hogy tulajdonképpen 16 hónapja nem aludtunk a férjemmel csak kétszer 4 óránál többet, hiszen ezidő alatt kétszer aludták át mindketten egyszerre az éjszakát. Hát ennyit tudtam írni egy kicsit vigasztalásként.

gemini! 2007.10.14. 16:01:16

Köszi a vigasztalást!:-)Igen, ez tény, hogy vannak nehezebb napok és ilyenkor nagyon lefáradok, de másnapra elmúlik és újult erővel kezdek mindent. A dupla csínytevés nálunk is igaz, egyszerűen a legapróbb dolgokban is azonnal leutánozzák egymást, amit persze nagyon viccesnek tartanak. :-)
Nyáron próbálkoztunk egy nagyiéknál eltöltött pihenéssel,de nem igazán jött össze. Pedig ott legalább volt segítség, nem úgy mintha pl. egy hotelbe mentünk volna. Az első két napot végigsírták, az utolsó hármat is és egy hétre mentünk. :-( Ja és férjem öléből nem szállt le egyik sem (nagyon apásak, ő a második anyjuk) - egyszerűen nem tudtak megbarátkozni az új szituval. Férjem nagyon lefáradt, azt mondta ilyen nyaralásból nem kér egy darabig többet, a munkahelye pihentetőbb. De jövőre szerintem már egyszerűbb lesz a helyzet.
És mi ez az alvás dolog? Hogy érted, hogy nem alszanak: csak felriadnak, vagy műsort is adnak hozzá éjszakánként?

porpika 2007.10.14. 19:15:53

Ez úgy történik, hogy elkezd sírni valamelyik, akkor felkelek beteszem a cumit a szájába. Amikor már ezt egy éjszaka 10-szer kell megejteni akkor besokallok és nem megyek oda. Ekkor bizony volt olyan hogy egyik kisfiam (ő a rosszabbul alvós) 30 percig üvöltött. A Spock könyv is írja, hogy ilyen esetben nyugodtan hagyjuk, és minden elkövetkezendő éjszaka jobb lesz, és egyszercsak átalussza az éjszakát. Talán egy kicsit jobb lett, de hát általában jön egy-két fog is és máris felébred. Bizony muszály felkelni és betenni egy párszor a cumit, ha nem akarjuk, hogy a másik is felébredjen. Különben, hogy jót is írjak, őket nem kellett soha altatni. Pld. este fél nyolckor fürdés, utána tejivás és viszzük a helyükre. Kijövünk és szépen egyedül elalszanak. Ez mindig is így volt. Tehát kb 8 óra 1/4 9-kor már nyugalom van. Amikor kisebbek voltak akkor is általában egyszerre aludtak nappal is, ezért volt nekem könnyebb az első év.
Ők például nagyon jól bírják a környezetváltozás, bármelyik szállodában ugyanúgy elalszanak, mint otthon. Az étkezések is elég jól sikerültek. De itthon is csak az etetőszékben esznek, ebből soha nem engedtem. Nem engedtem meg, hogy étellel sétáljanak, összekenjenek mindent.
Na most megyeke mert nagy balhét hallok. Úgy látom apa valami szigort bevetett.

gemini! 2007.10.14. 21:17:37

Igen, ilyen 30-40 perces sírás volt nálunk is - 5 perc folyamatos sírás is szörnyű tud lenni az éjszaka közepén, ez a 40 perc volt a csúcs. A könyv szerint 10 percenként bementem, lefektettem, vissza. Ezt játszottuk hajnali 1-től fél 3-ig. Élveztem.Az alvásnál mi is Spock-ot követtük és a "hagyd sírni" elvvel ha jól emlékszem végre 6 hónaposan átaludták az éjszakát. Aztán jött egy fog, egy 40 fokos fülledt nyár, vagy egy betegség, ami felborította a rendszert. Ezután következett egy fél éves periódus, amikor egyszer sem keltek fel. Most ott tartunk, hogy éjszaka általában egyszer valamelyikük felsír, akkor kap teát mindkettő. Cumizni nem cumiztak soha, ez a nyugtatási módszer nem jött be. Pedig örültem volna neki, mikor az egyiket szoptattam, a másik meg sírt, a síró addig kaphatott volna cumit. De így legalább nem kell leszoktatni őket róla.


süti beállítások módosítása