Gemini blog

Ha az ember lánya másfél év alatt 3, visszafogott természetűnek egyáltalán nem mondható lánykát szül, élete meglehetősen pörgőssé válik. Ennek a naplónak a segítségével igyekszem megörökíteni az első éveket, hogy ha majd egyszer lelassíthatunk férjemmel, jóleső sóhajtások közepette emlékezhessünk vissza az édesen fárasztó kezdetekre.

Hanga

Lilypie Third Birthday tickers

Csenge és Ajsa

Lilypie 4th Birthday Ticker

Friss topikok

  • boldogmamamacska: Kedves Anyuka! Gratulálok a blogodhoz, nagyon aranyos a gyermeked. Eszter vagyok és én szerkeszte... (2010.05.10. 13:01) Lassulunk végre!
  • Ilonana: Én is BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!! Naés persze jobbulást! (2010.05.04. 12:40) Füles csapat
  • vargaera (L.V.E.): Jobbulást és kitartást!! :)) (2010.04.16. 10:07) Bezárva
  • porpika: Igen kétpetéjűek. Először persze kellett egy kis motivációs ajándék, hogy elmenjenek egymás nélkül... (2010.03.31. 20:29) A szétválaszthatatlanok
  • trichterwinde: Csúcs az arckifejezésük az utolsó képen :)))) Ezek a csajok színésznők lesznek, tutira!!! ;))) Ki... (2010.03.19. 10:09) Hosszú hétvége

Látogatottság

eXTReMe Tracker

Az új rendszer

2008.09.22. 13:53 - gemini!

Az éjszakáinkban gyökeres változások következtek be, ami több dolognak köszönhető. Egyrészt, amióta mindkettőjüknek külön "nagylányos" ágya van, sokkal nyugodtabban alszanak. Ami számomra kellemes csalódás, az a délutáni alvás: korábban egy héten legalább kétszer végigökörködték a délutáni pihenőt, fogócskáztak a sötétben, miközben én kint a nappaliban a fogaimat csikorgattam. Hiába aludt volna az egyik, ha a másik nem hagyta és játékra csábította. Most minden délután alszanak, mint a kisangyalok, el sem hiszem, komolyan.
Másrészről mazochista  módon úgy döntöttem, korábbra állítom az ébresztőmet, minthogy megvárom, hogy ők keltsenek és ahogy összekaptam magam, nekik is szigorú kelés. Idáig kényelmi szempontokból fél 6-kor, 6-kor szájukba nyomtuk a kakaós cumisüveget, pelenkacsere is történt, nehogy bármi is megzavarja álmukat, ők visszaaludtak, így bebiztosítottunk magunknak férjemmel egy 8-ig, fél 9-ig tartó szunyát.
Ezen változtattunk most egy határozott lépéssel: 7-kor csörög az órám, 7.10-kor már nyitok is be a gyerekszobába, ahol morcos-nyűgös bozontos fejek válaszolnak álmos "Jó reggelt"-emre. Mert tegyük hozzá, utálok korán kelni, úgyhogy reggel legalább annyira nyűgös vagyok, mint ők. :-)
Ezzel a fél 9 helyetti 7-es keléssel pedig kimarad a cumis kakaó, aminek már csak azért is örülök, mert ez volt az utolsó dolog, amit cumiból kaptak, így az összes cumit vághatom ki végre a kukába.
Amióta az új rendszert bevezettük, nincs hajnali vízivás, nincs kora reggeli kakaó, csak az átaludt éjszakák. A változtatásra pedig azért volt szükség, mert a késői kelésükkel értelemszerűen minden eltolódott: a délutáni - és így az esti lefektetés is. Míg 1 évesen még le lehetett rakni a lányokat este 8-kor, ez 2 éves korukban már nem működött - mintha egyre több energia lenne bennük, egyre nehezebb elfárasztani őket. Néhány hónapja még fél 10-kor is vígan birkóztak a közös ágyukban, a változtatásoknak köszönhetően pár hete 8-kor lámpaoltás, amit legnagyobb döbbenetemre elfogadnak és egy kis 5 perces kötelező pánikolás után már alszanak is. Végre.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://gemini.blog.hu/api/trackback/id/tr44675728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porpika 2008.09.22. 16:18:55

A kakaót most már nem is isszák? Este sem? Én is éppen szombaton szüntettem be a cumizást. Nálunk dolgozott egy bácsi, mondtam nekik adják oda neki, mert kisbabája van. Oda is adták. Napközben megszűnt a cumiért való nyüszítés. Azért még esténként eszükbe jut, ezért minden este el kell mondani, hogy (mindegyik szomszéd gyereket felsorolva) kinek nincs cumija. Éjszakánként sincs már a "Hol cumim" felkiáltás. A reggeli és esti kakaó még a cumisüvegből megy. Szerintem nagyon jó ötlet volt ez a napirend változtatás. Persze, hogyha 1/2 9-ig aludtak, nem akartak ebéd után aludni! Mi már (sajna) 6-kor kelünk mostanában, de este 8-kor már ágyban vannak. Ünnep az amikor legalább 1/2 7-ig alszanak.
Az ágykérdéshez pedig csak gratulálni tudok. Mi még nem mertünk új ágyat venni. Én biztosan nem fogom ilyen pozitívan megúszni.

gemini! 2008.09.22. 21:31:02

Idáig nálunk is reggel és este ment a kakaó cumiból, most annyiban változott, hogy este pohárból kapnak 2 dl-t a vacsora után, reggel viszont már nincs, csak szilárd reggeli. Én is magyarázom lelkesen, hogy a nagylányok már pohárból isznak mindent, csak a kisbabák, mint Hanga isznak cumisüvegből. :-)
Ágykérdés: álmomban sem mertem volna remélni, hogy így sül el, ismerve őket. Próbáld ki, hátha Te is pozitívan csalódsz majd! :-)

sneci · http://www.pohly.hu/blog 2008.09.22. 22:41:42

Nagyon tanulságos, amit írtál. Talán nem is annyira meglepő, de a közös (kis)ágy nekünk sem jött be: folyton felébresztették egymást, nyugtalanul aludtak. Vagyis mindaz, amit az ikrekről állítanak, hogy pusztán jelenlétükkel megnyugtatják egymást, csak úgy igaz, ha mindenkinek megvan a saját személyes tere. Attól, hogy külön ágyban alszanak, még pontosan tudják, hogy ott van a másik. Viszont egy ágyban zavarták egymást. Amióta külön alszanak, sokkal nyugodtabbak az éjszakák. Mi is épp a napokban hagytuk abba a hajnali etetés utáni visszafektetést, és csodák csodája azóta néha alszank fél hét, hétig, míg azelőtt ötkor ébredtek. Ekkor kapták a tápszert, és visszatettük őket aludni. Szóval valami nagyon hasonló történik nálunk is. A lányok még a tápszert eszik reggelire és estére is, mert a négy darab fogukkal még nem igen boldogulnak egy lekváros pirítóssal...

Andi 2008.09.23. 08:43:30

Nálunk már óvodások a fiúk és mi is hasonló módszert vezetünk be. Eddig fél nyolckor keltettem, és fél kilencre vittem őket az oviba. A múlt hét óta hatkor keltem őket és hétkor már oviban vannak. Erre azért volt szükség, mert a férjem biciklivel járt dolgozni, és a múlt héten minden reggel ömlött az eső így az egész család autóval indult. Az első nap volt egy kis lelkiismeret furdalásom , mert összesen velük együtt négyen voltak az oviban. A fiúk szerint ez tök jó mert mindig más csoportszobában gyűjtik a gyerekeket és mindent kipróbálhatnak anélkül hogy mással veszekednének a játékokért. De a legfontosabb dolog az, hogy a korán kelés miatt este már fél kilenckor ágyban vannak nem úgy mint régen, amikor tíz órakor még a fejünkön ugráltak.

gemini! 2008.09.23. 21:20:15

Így utólag okoskodva teljesen logikus: miért is aludna két eleven gyermekem (főleg délután, ami amúgy is nehezebben elfogadtatható a csemetékkel), ha közös játszókuckóba zárom őket? Naná, hogy fogócskázni és birkózni fognak! Hiába sötétítettem be teljesen, hátha ha nem látják egymást, csak hamarabb alszanak el... Mindegy, a következő ikerpárnál okosabb leszek. :-) Egy bizonyos korig igaz lehet, hogy megnyugtatják egymást, de kb. 1 éves kortól szerintem ez már a visszájára sül el.
A korai kelés tényleg sokkal jobb (habár reggel mazochistának érzem magam), szuper érzés, hogy este 8-kor rájuk zárhatom a gyerekszoba ajtaját. Estére már kevesebb az ember türelme és nehezen tolerálja, ha két lánya még fél 10-kor is kirobbanó energiával tombol.


süti beállítások módosítása