Gemini blog

Ha az ember lánya másfél év alatt 3, visszafogott természetűnek egyáltalán nem mondható lánykát szül, élete meglehetősen pörgőssé válik. Ennek a naplónak a segítségével igyekszem megörökíteni az első éveket, hogy ha majd egyszer lelassíthatunk férjemmel, jóleső sóhajtások közepette emlékezhessünk vissza az édesen fárasztó kezdetekre.

Hanga

Lilypie Third Birthday tickers

Csenge és Ajsa

Lilypie 4th Birthday Ticker

Friss topikok

  • boldogmamamacska: Kedves Anyuka! Gratulálok a blogodhoz, nagyon aranyos a gyermeked. Eszter vagyok és én szerkeszte... (2010.05.10. 13:01) Lassulunk végre!
  • Ilonana: Én is BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!! Naés persze jobbulást! (2010.05.04. 12:40) Füles csapat
  • vargaera (L.V.E.): Jobbulást és kitartást!! :)) (2010.04.16. 10:07) Bezárva
  • porpika: Igen kétpetéjűek. Először persze kellett egy kis motivációs ajándék, hogy elmenjenek egymás nélkül... (2010.03.31. 20:29) A szétválaszthatatlanok
  • trichterwinde: Csúcs az arckifejezésük az utolsó képen :)))) Ezek a csajok színésznők lesznek, tutira!!! ;))) Ki... (2010.03.19. 10:09) Hosszú hétvége

Látogatottság

eXTReMe Tracker

Édes pillanatok

2009.02.19. 14:40 - gemini!

Szörnyen nehezen kezelhetőek, hogy bent vagyunk egész nap a lakásban - apa kb. 1-2 órával lefektetésük előtt ér haza, addig meghülyül a család minden nőtagja. Ha férjem fáradtan beesett az ajtón, nekivágunk a játszótérnek (most persze ez is kizárt, mert fertőzőek vagyunk, ha minden jól megy és egyesével kapja el mindegyik csemetém, 6 héten keresztül). Mi vagyunk az egyedüliek a környéken, akik vaksötétben, egy 40-es izzó pislákoló fényénél hintáztatjuk gyerekeinket. A normális családok ilyenkor otthon készülődnek a lefekvéshez.
Hanga sem tűri már a babakocsis létet, ha teljes ötös létszámmal is indulunk sétálni, ki van osztva mindenkinek a meló. Férjem Hangát sétáltatja görnyedt háttal, kézenfogva (egyedül még nem hajlandó), én meg a nagyok után rohangálok - általában még így is kevésnek érezzük magunkat és lógó nyelvvel érünk haza...
Hónapok óta Ajsa és Csenge nem alszik délután - persze önző anya nem zavartatja magát. Ágyukba zavarom őket és 3-ig nincs kegyelem. Általában ezt az időt hangos trécseléssel és játékkal töltik. Átmásznak egymás ágyába, kutyákkal, babákkal és egy ládányi más játékkal felszerelkezve és iszonyú lármás partit csapnak. A sötétben. 10 percenként összevesznek, kiabálnak, sírnak, majd 5 perc elteltével éktelen rötyögésbe kezdenek. A lényeg, hogy bármit is csináljanak, az hangos és előbb-utóbb fel is keltik a másik szobában szundikáló hugicájukat. 
Koncentráljunk hát idegrendszerkikészítő viselkedésük mellett az édes pillanatokra (aztán remélem, hamar beköszönt a jó idő, Hanga hajlandó lesz egyedül is sétálni és egy kicsit könnyebb lesz a helyzet)
Hónapok óta kedvenc szófordulatuk a "szeretlek". Minden átmenet nélkül átölelik az embert és egy "szeretlek anya, szeretlek apa" érzelemkitöréssel a nyakunkba ugranak. És ezt még fokozni is tudják: átölelik Hangát - szeretlek Hanga, Ajsa átöleli Csengét - szeretlek Csenge...és így tovább, az összes lehetséges kombinációban.
(Azért ez a testvéri szeretet egy érzelmi hullámvasút: állandóan ugrásra készen kell állnom, mert ha nem tetszik nekik hugica viselkedése - meg merte fogni a játékukat -, gondolkodás nélkül lelökik az ágy tetejéről, Hanga meg koppan a fejével egy nagyot a padlón... De egymást sem kímélik a nővérkék. A szomszédok lassan már csak egy mondatot hallanak tőlem: "Káromkodás, káromkodás...nem igaz, hogy 2 percig nem tudtok veszekedés, verekedés, vonyítás nélkül meglenni!!!")
Már megint elkalandoztam: tehát szép pillanatok. Imádom őket esténként batakarni. "Megyek, beszagolok!" kiáltással minden este ellenőrző körútra indulok a gyerekszobában. Ezt szó szerint kell érteni - "végigszagolgatom" őket, szükség van-e pelenkacserére. Igazából régebben volt jellemző, mostanában már nem kell újracsomagolni senkit. Végigjárom az édesen hortyogó, kezüket, lábukat szétdobó társaságot és betakargatom őket. Engem mindig megnyugvással töltött el, mikor gyerekkoromban féléber állapotban érzékeltem, hogy betakargatnak - most ugyanezt érzem, mikor én rendezem el rajtuk a paplant.
Majd becsukom magam mögött az ajtót és olvadozó mosollyal az arcomon odaszólok férjemnek: "Olyan édesek!" Ez a réveteg állapotom másnap reggel azonnal szerte is foszlik, mikor még a reggelimig és a kávémig sem jutottam el, de ők már megint összekaptak valamin.
Odavagyok a palócos tájszólásukért. Nagyszülők sokszor meg sem értik őket, ilyenkor beállok szinkrontolmácsnak. :-) Megáll az eszem, mikor a legnagyobb komolysággal használják egymás között a "bocsánat", "parancsolj", "érted?" szavakat. :-) Kedvencem: "Anya, Csenge nem álmos, érted??!" És néz rám, mint egy hülyegyerekre.
Hanga meg egyszerűen úgy, ahogy van zabálnivaló. Egy rossz szavam se lehet rá. :-) (Hacsak az nem, hogy kópé-csillogó szemekkel imád belémharapni a kis tűhegyes fogaival. :-) )
Reggelente, ha túl korán ébred és magam mellé veszem az ágyba, míg össze nem szedem magam, átölel, puszilgat - ilyen meghitt összebújást nem tapasztaltam nővéreinél ennyi idősen. Persze ők is adtak puszikat, de Hanga olyan békés, "buddha" nyugalommal hajtja rám fejét, amit izgő-mozgó tesóinál nem érzékeltem.

Hangicsek rákapott a táncra - és továbbra is megtámadja nővéreit. :-)


Hugi kihasználja az alkalmat, hogy Csenge még alszik és rástartol a babájára. Igyekszik minden percet kihasználni, mert csak ilyenkor kaparinthatja meg a becses kincset.


Pöttyöske
006

A bejegyzés trackback címe:

https://gemini.blog.hu/api/trackback/id/tr11952853

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

nuttos 2009.02.20. 08:54:16

Sziaaaa! :)

Szegények, ne legyetek betegek! Jobbulást, Neked meg kitartást! Sajnos a doki járt nálunk és hozott egy kis takonycsomagot, szóval mi sem vagyunk jól...

Én már beletörődtem, hogy 15 hónapja gyakorlatilag a 4 falat nézem. A csajok átlag havonta egyszer jutnak ki babakocsival. Mostanában annyiszor se, mindig van kifogás: hideg, szél, eső, influenza, betegek. A visítást is Hozzád hasonlóan nyomom. :))) Bár inkább :(((. Káromkodás, káromkodás, üvöltés. Szerencsére egyre ritkábban kell.

Na de HANGA BESZÉL! Bakker, tudod, mennyit számít, hogy nagyobb tesói vannak??? Simán előrébb jár az enyémeknél, pedig kicsit idősebbek is a lányok. Alma még csak a lámpát illeti "pha"-val, meg a kutyát mindketten vu-vu-val. De baba??? Kis Einsteinke!!! :)

Olyan szépek a lányok, elképesztő! Ne félj, lassan itt a tavasz és mehettek ki! Én ettől is rettegek, mert antiszociális vagyok és el sem tudom képzelni, mit fogok csinálni velük a játszón. Végülis kezdenek egész önállóan járni, de azért félek...

Na bedugultam. Vigyázzatok magatokra! :)

gemini! 2009.02.22. 22:28:36

Egyedül a játszótéren két aprósággal tényleg nehéz lesz: segítség nélkül még nem képesek felmászni a különböző játékokra, de annyira már nagyok lesznek, hogy minden érdekelje őket. Anyuka meg szakadhat kétfelé és csak reménykedik benne, hogy amíg "A" magzatot felsegíti a csúszdára, addig a tér másik felére elkóborolt "B" magzatot elkapja egy arra lófráló idegen anyuka, mert épp leesni készül egy mászókáról... Mintha egy ping-pong mérkőzést néznél...
Minél idősebbek lesznek, annál jobban meghülyülnek a lakásban és már az sem fogja elfárasztani őket, ha naponta egyszer kimentek egy nagyobb túrára- na persze csak az én lányaimból tudok kiindulni, nem tudom, nálatok mennyire izgő-mozgó a kiscsapat. Mi már nagyon várjuk az óvodát, mert kevésnek érezzük magunkat a lekötésükhöz, lefárasztásukhoz - eszméletlen energiagombócok még este 9-kor is.
Tényleg sokat jelent, hogy idősebb testvérei vannak Hangának (igaz az önálló járást nem sieti el a szentem) - rengeteg dolgot nem is kellett tanítanom neki, mindent ellesett a nővérkéktől. Alig várta már 9 hónaposan, hogy Ajsa egy pillanatra eltávolodjon a "nem-csöpögésmentes"csőröspoharától és le is csapott rá. Mintha mi sem lenne természetesebb, kiöntés helyett inni kezdett belőle - a cumimániás nagyoknak ezt tanítanom kellett 2 éves korukban, mikor el akartam végre dobni a cumisüvegüket. Megfigyel, rágódik a látottakon, majd leutánozza - legyen szó fogmosásról, villával evésről, szájtörlésről, nincs is már nekem semmi dolgom! :-)
Jobbulást Nektek is, lassan csak eljön a tavasz és valamivel könnyebb lesz az életünk - addig meg számlálgatom a napokat! :-)

nuttos 2009.02.24. 17:51:02

bbanyuka=nuttos, csak valami átállítódott az indapass-ban... :(

Hogy alakul a pöttyös gyermekek száma? ;)

Köszi, már jobban vannak a csajok, csak az én arcüregem krónikusan gyulladt, de a fül-orr-gégész nem talál benne SEMMIT, aszongya, olyan békés minden odabenn. :(

gemini! 2009.02.25. 15:18:55

3:0, így foglalnám össze - most már mindenki bárányhimlős. :-) Neked meg jobbulást, az egészségügyről meg nem mondanék inkább semmit... Ahhoz képest, hogy orvos lánya vagyok, alaposan felhúztak az elmúlt hónapokban, mikor rákényszerültem, hogy közelebbről megismerkedjek a magyar egészségügy rendszerével. Vagy évekkel ezelőtt, mikor betegek voltak a lányok és az ügyeletes számát is csak nagy sóhajtások közepette adta meg a központos nőszemély...Persze tisztelet a kivételnek, de oldalakon keresztül tudnék hőbörögni (abban nagyon jó vagyok! :-))) )

Beso · http://kitti-szonja.blog.hu 2009.02.26. 21:46:07

Nem tudom a gyerekeknél ez a palócos tájszólás jellemző? Mert nálunk SZonja beszél palócosan:-) És az ö,ü -ket ékezet nélkül mondja.Nálunk nem "érted" van, hanem "tudod, anya?"

gemini! 2009.03.02. 00:29:49

"Ö, Ü", nálunk és ékezet nélkül megy - imádom a kiejtésüket! :-))) Nem tudom, mennyire gyakori a palócos beszéd, de nagyon aranyosak.

porpika01 2009.03.02. 09:03:48

Úgy látszik ez palócos beszéd igen elterjedt a gyerekek között, mert az enyémek sem használják ezeket az ékezeteket. Először furcsáltam, mert a lányom nem beszélt így, de most hogy olvaslak benneteket megnyugodtam, hogy ez természetes, és nem beszédhiba.


süti beállítások módosítása