Gemini blog

Ha az ember lánya másfél év alatt 3, visszafogott természetűnek egyáltalán nem mondható lánykát szül, élete meglehetősen pörgőssé válik. Ennek a naplónak a segítségével igyekszem megörökíteni az első éveket, hogy ha majd egyszer lelassíthatunk férjemmel, jóleső sóhajtások közepette emlékezhessünk vissza az édesen fárasztó kezdetekre.

Hanga

Lilypie Third Birthday tickers

Csenge és Ajsa

Lilypie 4th Birthday Ticker

Friss topikok

  • boldogmamamacska: Kedves Anyuka! Gratulálok a blogodhoz, nagyon aranyos a gyermeked. Eszter vagyok és én szerkeszte... (2010.05.10. 13:01) Lassulunk végre!
  • Ilonana: Én is BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!! Naés persze jobbulást! (2010.05.04. 12:40) Füles csapat
  • vargaera (L.V.E.): Jobbulást és kitartást!! :)) (2010.04.16. 10:07) Bezárva
  • porpika: Igen kétpetéjűek. Először persze kellett egy kis motivációs ajándék, hogy elmenjenek egymás nélkül... (2010.03.31. 20:29) A szétválaszthatatlanok
  • trichterwinde: Csúcs az arckifejezésük az utolsó képen :)))) Ezek a csajok színésznők lesznek, tutira!!! ;))) Ki... (2010.03.19. 10:09) Hosszú hétvége

Látogatottság

eXTReMe Tracker

Nem beszélünk

2008.02.07. 21:46 - gemini!

Lányok ma sikeresen elérték azt a határt, ahol kiborulok. Egyszerűen nem hajlandóak beszélni a mi nyelvünkön. Ha inni, enni akarnak, vagy bármire - mondjuk egy játékra - van szükségük, csak kinyújtják a karjukat és nyüszítenek. Ha a nyüszítésre azonnal nem pattanunk, heves üvöltésbe kezdenek, ami később átcsap hisztibe és a földhöz vágják magukat. Tehát, egy nap kb. 40-szer így viselkednek, ha valamit szeretnének:


És ezt addig csinálják, míg meg nem kapják - egy darabig küzdünk, hogy úgyis mi bírjuk tovább és nem engedünk a hisztinek, de mikor az idegszálaink már egyenként pattannak el, feladjuk. Ilyenkor azért viszket a tenyerem, annak ellenére, hogy megfogadtuk, nem nevelünk veréssel. Az egyszer biztos, hatalmas önuralomra van szükségem, főleg, ha Hanga is sír közben és etetnem kellene.
Ma viszont "itt most nevelés lesz" felkiáltással" nem hagytam magam. Csenge inni akart, de csak mutogatott és üvöltött. Ezt egy 11-12 hónapos gyereknek még elnézném, ők viszont lassan 2 évesek, ennél azért többet kéne produkálniuk. Különösen, hogy a védőnő ma eléggé elkomorodott, mikor jeleztem neki, a lányok nem kezdenek el beszélni. Próbálta szóra bírni Csengét, szerinte megfigyelhető valami dallam a beszédükben, ez már valami. Ő kihallott "értelmes" szavakat is, lehet, velem van a hiba, én nem értem a lányokat. Amit hallottam már tőlük, azok a következők: "apa", néha talán "anya", "jaj" - ez a kedvencük - "úgy-úgy", "gyere", talán "add ide". Kimondták valaha a "pá-pá", "baba" szavakat is, de már nem használják.
Úgyhogy ma felidegesített, mikor Csenge karnyújtással bömbölni kezdett, ezért bepróbálkoztam: "Nem értem, mondjad, hogy mit akarsz! Mondjad:tea, mondjad:cumi, mondjad, inni! Egyáltalán, mondd azt, hogy "gyere", ahelyett, hogy húzod a kezem nyüszítve." Pedig hallottam már tőle, Ajsának mondta párszor, hogy "gyere". A legidegesítőbb tényleg az, hogy csak elkezdik húzni a kezünket minden átmenet nélkül és közben sírnak. És semmi bajuk, csak szomjasak, de egy árva szót nem szólnának. Közben Hanga is elkezdett sírni, etetési idő volt. A vége az lett, hogy mire férjem hazaérkezett, három kiborult nő fogadta -bocsánat négy, Hanga is kikészült.

A bejegyzés trackback címe:

https://gemini.blog.hu/api/trackback/id/tr93330126

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

porpika 2008.02.08. 07:39:37

Ezen ne idegeskedjél, hiszen nem hallottunk olyanról, hogy egy gyerek ne tanuljon meg beszélni. Tudod a szakirodalom is azt írja, hogy az ikrek később beszélnek. Nálunk is talán most kezd a dolog megindulni.Pedig nagyon sokat "olvasunk"! Most kezdik mondani a szavak első szótagját. Lányom éppen tegnap nagyon büszke volt, hogy végre már nem "Ata" hanem "Dó". Az egész szavak tekintetében nem olyan sokat tudnak, de ezeket tudatosan használják: apa, aja (anya) cica, vau, kaka, baba, cici,mama, tata. Ja és a szia, azt olyan aranyosan mondják. Legyél türelmes hiszen nemsokára majd nem fogod győzni, ahogyan a két gyerek egyszerre öt dolgot fog kérdezni. Én is már alig várom, hogy tudjunk rendesen kommunikálni.

whh 2008.02.08. 08:25:53

szia!
emiatt nem kell aggódnod! a kisfiam is elmúlt 2 éves amikor beszélni kezdett, onnantól viszont rohamosan fejlődik a szókincse. az ikrek pedig egyébként is később kezdenek beszélni, hiszen remekül megértik egymást saját babanyelvükön. (ezt még anyósodtól tanultam úgy 15 éve :)) )
egyébként nagyon szép családotok van, gratulálok hozzá, és jó egészséget kívánok!
helga

gemini! 2008.02.08. 22:19:30

Na most azért megnyugtattatok! :-)És amióta leírtam panaszáradatomat, Csenge többször is használta az "anya" szót. Csak ennyi lenne? Ki kell fakadni és megoldódik minden? :-)

kata szomsz 2008.02.08. 22:52:50

hello,

"ezt a nem adom oda ameddig nem mondod, hogy kérem" c. dolgot én is használtam, de Ágota is csak üvöltött tovább. Aztán egyszer csak mondta, és azóta se. Minek? Ha van az addddideeee....:) Állandóan ismételni kell, meg ritmikusan mondókázni, aszongyák az okosok. De ŐK nincsenek elkésve, jobb idő lesz többet lesznek gyerek társaságban, 2 hét alatt beszélni fognak.és mi van Hangával ő számol már?

Nagyildi 2008.02.09. 18:47:21

Szia!

A beszéd miatt szerintem se aggódj. Az én nagyfiam is kb 10 szóval kommunikált 1 és 2és fél éves kora között. De ezeket is csak akkor használta, ha kedve volt. És sosem használta, a mérges volt vagy fáradt. Akkor csak hisztizett, és várta, hogy kitaláljam a gondolatát. Aztán két évesen bölcsis lett, és kb fél év múlva minden átmenet nélkül elkezdett mondatokban beszélni. Ja és akkor lett szintén egyik napról a másikra szobatiszta. Majd ha a lányok többet lesznek gyerekközösségben, elkezdenek majd dumálni. Akkor meg az lesz a gond, hogy nem akarják majd abbahagyni.:))) Legalábbis ezt mondják a lányos anyukák!

Anikó · http://www.andrasesattila.freeblog.hu 2008.02.09. 20:52:55

Szívemből szóltál... Ugyanezzel küzdök mostanában, csak nincs a két akaratos, beszéd helyett visító gyerekem mellé egy kisbabám. Ezen kívül az állandó verekedés okoz (nagyon) nagy gondot. Remélem, hamar találtok megoldást, én pedig szorgalmasan olvasom a naplótokat továbbra is...

kat 2008.02.11. 16:47:44

Sziasztok!

Kirabolták a gyerekorvosi rendelőt-ahova járunk veletek együtt, elvitték a számítógépeket stb.
...

gemini! 2008.02.11. 21:12:16

Szupi, remélem minden gyerek adata azon volt rajta. :-(
Visszatérve a nyüszítésre, tényleg nagyon idegesítő, remélem, ha már jobb idő lesz és többet lesznek gyerektársaságban, leszoknak róla és áttérünk az "emberi nyelvre". Rosszabb napjaimon nehezen viselem.

tim 2008.02.13. 09:59:39

Szia
Aggodalomra semmi ok. Nekem hármas iker fiaim vannak és 2,5 éves korukig egy szót sem szóltak hozzánk csak egymás között csacsogtak ők mindent megbeszéltek. Akkor mentünk logopédushoz és azt a tanácsot adták, hogy a mutagatástól a ráncigálásig igenis és mindent meg kell érteni, mert különben még ezt a kis kommunikációt is el fogják hagyni és akkor lesz csak igazán gond. Nekünk egy hónap alatt heti egy foglalkozás után elindult a normális beszéd. Be fogják pótolni türelem majd megbánod hogy már beszélnek :-))Sok sikert és örömöt hozzájuk

gemini! 2008.02.13. 20:32:03

Jesszus, most már kezdek aggódni, mi lesz, ha megszólalnak és egyszerre kérdezgetnek, ez már a második ilyen hozzászólás! :-)Ok, akkor nem válaszolom a ráncigálásukra, hogy "nem értem". Köszi szépen és gratula a gyerkőcökhöz, nem lehet semmi. :-)

rhoney 2008.02.22. 10:27:22

Az én kisfiam sem beszél még. Anyukám (ovónő) szerint ráérnek 3 éves korukig, ne aggódjak.
Ez a hiszti kérdés nálunk most egy hete kezd elfajulni nagyon csúnyán. Ugye, áprilisban tölti a kettőt....itt az ideje, azt mondják.... De ez az éktelen üvöltés mindenért, amit szeretne, de nem lehet, vagy nem sikerül, ez kétségbe ejt. Van olyan nap, hogy szinte egész nap csak üvölt. És nem lehet vele mit kezdeni. Erre is azt mondja anyukám, majd túlleszünk ezen is. Mondom, jó, de mégis mikor? Azt mondja, ha egy erős akaratú kisgyerek, akkor bizony még 20 év. de lesznek könnyebb időszakok néha....:-DDDDDDDDDDD óhátköszi :-DDDDDDDD
szóval kitartás, türelem :-DDD mindannyiónknak.
puszi:
v:-)

gemini! 2008.02.22. 14:41:51

Irigyellek, hogy csak most kezdi! :-)
Tényleg kiborító ez a "mindenért sírunk és üvöltünk", főleg, hogy valamelyikük mindig csinálja. De fel a fejjel, vannak jobb napok, én is már azt várom. :-)Mostanában iszonyú nyűgösek, nehezen tolerálom, max ráfogom a frontokra.


süti beállítások módosítása