Gemini blog

Ha az ember lánya másfél év alatt 3, visszafogott természetűnek egyáltalán nem mondható lánykát szül, élete meglehetősen pörgőssé válik. Ennek a naplónak a segítségével igyekszem megörökíteni az első éveket, hogy ha majd egyszer lelassíthatunk férjemmel, jóleső sóhajtások közepette emlékezhessünk vissza az édesen fárasztó kezdetekre.

Hanga

Lilypie Third Birthday tickers

Csenge és Ajsa

Lilypie 4th Birthday Ticker

Friss topikok

  • boldogmamamacska: Kedves Anyuka! Gratulálok a blogodhoz, nagyon aranyos a gyermeked. Eszter vagyok és én szerkeszte... (2010.05.10. 13:01) Lassulunk végre!
  • Ilonana: Én is BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!! Naés persze jobbulást! (2010.05.04. 12:40) Füles csapat
  • vargaera (L.V.E.): Jobbulást és kitartást!! :)) (2010.04.16. 10:07) Bezárva
  • porpika: Igen kétpetéjűek. Először persze kellett egy kis motivációs ajándék, hogy elmenjenek egymás nélkül... (2010.03.31. 20:29) A szétválaszthatatlanok
  • trichterwinde: Csúcs az arckifejezésük az utolsó képen :)))) Ezek a csajok színésznők lesznek, tutira!!! ;))) Ki... (2010.03.19. 10:09) Hosszú hétvége

Látogatottság

eXTReMe Tracker

Fütykös vagy furkós?

2009.06.19. 13:48 - gemini!

Tényleg nem gondoltam volna, egy zenés-csoportos foglalkozás ilyen gyorsan hatást ér el vadóc lányaimnál. (Micsoda változások lesznek itt szeptembertől... - reménykedik optimista, lestrapált anya...)
Próbálkoztam én anno énekekkel, mondókákkal. Ha szépen akarnék fogalmazni, azt mondanám, leteremtettek. De a "leüvöltötték a fejem" jobban visszaadja a reakciójukat. Sikítófrászt kaptak, ha énekelni kezdtem. (Mondjuk pár hónaposan még érdeklődve hallgatták, de mikor megtanultak beszélni, leszidtak minden egyes bepróbálkozásomnál.)
Ha anya énekelni próbált, kiabáltak. Ha dúdolni, akkor is. Ha apa fütyülni merészelt, sikítottak. 
Aztán kezdtünk beletörődni, hogy ők lesznek azok a modern gyerekek, akik a "boci, boci tarkát" elejétől a végéig először a számítógéptől hallják. Mert ha a gépből jött a hang, 25-ször is képesek voltak végighallgatni egy mondókát. És frappáns apa az érintőfelület használatát is bemutatta az új kor gyermekeinek, akik ezután önállóan játszatták le a dalokat újra és újra és újra és újra...
Esténként, születésüktől fogva a lefektetés szertartásának szerves részét képezte az "Este jó, este jó" és a "Bóbita". Összvissz ez a két dal volt, amit elviseltek tőlünk - minden más ellen élénken tiltakoztak. 

Majd jött a nagy áttörés: az első zenés foglalkozás, ahol megdöbbenve tapasztalták, mások is énekelnek. És a többi gyerek ezt elviseli.
Hazaérkezvén újra bepróbálkoztam - 2 nap se telt el, és már kívülről fújták az "alap" mondókákat, énekeket. Egyszerűen imádják. Na végre.
Édesek, ahogy délutáni alvás helyett azt hallom, egymásnak éneklik a "Boci, boci tarkát", vagy a "Hol jártál báránykámat" - egyébként ez a kettő az abszolút kedvenc. Illetve Ajsának van egy külön favoritja: "Anya, énekeld a gomvirágot!" Az meg mi lehet? Majd leesett: "Tavaszi szél vizet áraszt, virágom,virágom..." :-) Azóta ennek ez a címe.
Esténként követelik(!), hogy a két megszokott nóta előtt még énekeljük el az összes többit is - fél órás műsoros esttel zárjuk a napot és a két nagylány együtt kántálja velünk a repertoárt. 

A "Hol jártál báránykámmal" akadt egy kis gondunk. Férjem egyszerűen kiröhögött (és azóta is ezt emlegeti), mikor meghallotta, mit énekelek lányainknak: ..."Ki vert meg, báránykám? Szomszéd legény, asszonykám. Mivel vert, báránykám? Fütykösbottal, asszonykám"... Mentségemre legyen mondva, egy ovis CD-n is így hallottam és egy mondókáskönyvben is ezt olvastam. Férjem szerint a fütykös, az fütykös, mindegy, milyen körítést rakok hozzá. Lényeg a lényeg, furkósbottal verik el azt a bárányt. (Habár én ezután direkt rákerestem a neten: vagy fütykös az a bot, vagy egyszerűen hiányzik ez a rész).

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gemini.blog.hu/api/trackback/id/tr911195415

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ilgya1 2009.06.19. 23:04:48

Mi is furkós bottal ismerjük,de halottam már ezt a verziót is!:) tényleg vicces amúgy,meg az is mikor elmagyarázod a gyerekeknek,hogy hogy is néz ki az a fütykösbot...


süti beállítások módosítása