Gemini blog

Ha az ember lánya másfél év alatt 3, visszafogott természetűnek egyáltalán nem mondható lánykát szül, élete meglehetősen pörgőssé válik. Ennek a naplónak a segítségével igyekszem megörökíteni az első éveket, hogy ha majd egyszer lelassíthatunk férjemmel, jóleső sóhajtások közepette emlékezhessünk vissza az édesen fárasztó kezdetekre.

Hanga

Lilypie Third Birthday tickers

Csenge és Ajsa

Lilypie 4th Birthday Ticker

Friss topikok

  • boldogmamamacska: Kedves Anyuka! Gratulálok a blogodhoz, nagyon aranyos a gyermeked. Eszter vagyok és én szerkeszte... (2010.05.10. 13:01) Lassulunk végre!
  • Ilonana: Én is BOLDOG SZÜLINAPOT KÍVÁNOK !!!! Naés persze jobbulást! (2010.05.04. 12:40) Füles csapat
  • vargaera (L.V.E.): Jobbulást és kitartást!! :)) (2010.04.16. 10:07) Bezárva
  • porpika: Igen kétpetéjűek. Először persze kellett egy kis motivációs ajándék, hogy elmenjenek egymás nélkül... (2010.03.31. 20:29) A szétválaszthatatlanok
  • trichterwinde: Csúcs az arckifejezésük az utolsó képen :)))) Ezek a csajok színésznők lesznek, tutira!!! ;))) Ki... (2010.03.19. 10:09) Hosszú hétvége

Látogatottság

eXTReMe Tracker

Nevelési problémák

2008.08.24. 15:36 - gemini!

Szomszéd anyuka kérdezi a minap:"Mikor lesz már, hogy ha valamit kérnek, nem kezdenek el egyből nyüszíteni, vinnyogni?" Jó kérdés, gyakran én is nagyon unom, hogy minden óhajukat nyüszítéssel kell egybekötni. Ennek ellenére tudnak ám mintagyerekekként is viselkedni, többször előfordult már, hogy sétáink közben a következőket halljuk a járókelőktől: "Látod lányom, milyen szépen, szófogadóan megy az a két kislány a szüleivel? Te miért nem viselkedsz soha így?" Ilyenkor megrökönyödve egymásra nézünk férjemmel, mint aki nem hisz a fülének - most tényleg a lányainkat állították példaképnek?
Tudnak ők menni, ha éppen olyan kedvük van. Ám ha nem akarnak gyalogolni, akkora hisztit levágnak, hogy mindenki megbotránkozva minket figyel és szerintem titokban azt lesik, anyánál mikor szakad el a cérna és esik neki a gyerekének. Ezt mondjuk leshetik, mert elvből nem verünk a gyerek kezére, fejére, stb. testrészére - ellenzem a gyerek nevelési célzatból történő verését, habár sokan alkalmazzák. Sem elfogadni, sem megérteni nem tudom, szerintem egyetlen célja a szülő idegességének levezetése. Emlékszem, egy évvel ezelőtt hallgattam egy pszichológust a témáról beszélni. A műsorvezető teljesen biztos volt abban, hogy megerősítő, pozitív választ kap: "De ha a gyerekem kilép az úttestre, akkor jogos, hogy ráverek, hisz ilyet nem szabad csinálni, ugye?" Pszichológus:"Nem verjük meg ilyenkor sem, mert így csak akkor nem fog az úttestre kilépni, ha mi, szülők is jelen vagyunk, ehelyett meg kell értetni vele, hogy ez veszélyes."
Azt sem értem, hisztiző gyereket miért vernek. Anya megüti a földön hisztiző gyerekét: ezek szerint máskor is ezt a módszert alkalmazza, mégis kiborul a csemetéje az utca közepén - akár veri, akár nem, úgyis hisztizni fog, mert ez egy ilyen korszak, majd kinövi.
Nem verekszem felnőttekkel, mert felidegesítenek, miért tenném ezt a saját két éves gyerekemmel?

A bejegyzés trackback címe:

https://gemini.blog.hu/api/trackback/id/tr28630498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ildi · http://www.gurtler.blogspot.com 2008.08.25. 19:38:00

Az, ha egy ember megüt egy másik embert, tök mindegy hogy az gyerek vagy felnőtt, az 1 okból van: a tehetetlenség. Azért üt meg valaki egy gyereket, mert nem tudja az adott helyzetet kezelni, a feszültség nő benne, és tehetetlenségében nem tud mást tenni, mint úgy vezeti le a feszültségét, hogy megüti a másikat. Ez valahol a gyengeség jele. Az ég világon semmit nem érnek el vele... Mi négyen vagyunk testvérek (3 fiú 1 lány) és SOHA nem vertek minket a szüleink! És nem voltunk rossz gyerekek egyáltalán, mert más nevelési módszereket alkalmaztak nyilván... Szóval nagyon egyet értek veled!!!! Nem kell a gyereket verni, mert attól csak rosszabb lesz,mert bekerül az oviba, és ha nem tetszik neki az, amit a másik gyerek csinál, elkezdi püfölni a másikat, hisz otthon ezt látta...
Én sem fogom verni a gyerekeimet, remélem sose jutok majd el odáig!

gemini! 2008.08.26. 16:15:40

Pedig iszonyú nehéz sokszor: nagyon könnyen elő tudják hozni az emberből az állatot - két hisztikorszakában dühöngő gyerek és egy csecsemő... De amikor elszakad a cérna, max anya eltrilláz pár káromkodást és ajtókat csapkod. :-) Azért jobb feszültséglevezetés, mint az ütés, valljuk be. Igyekszem inkább elmagyarázni a dolgokat, mert csak ennek látom értelmét. Persze ennek ellenére vannak "rohamaik", amikor teljesen kikelnek magukból, de ilyenkor sem a verés a megoldás: vagy kivárom, hogy magától lecsillapodjon, vagy elterelem hirtelen valamivel a figyelmét, szituációtól függ. Ha nyilvánosan, utcán jeleneteznek, az már kellemetlenebb a szülőnek, de ott is következetesen kell viselkedni - nem lehet felkapni, csak mert azért hisztizik, hogy ölben cipeljék és lefekszik emiatt a járdára.
Csak egy apró példa: Csenge őrjöng, mert rá akarnak adni egy új bugyit, az előző pisis lett. Sokan ennyitől kiborulnak, főleg egy fárasztó nap után, minek kell egy bugyival 5 percig küzdeni? Odamentem és elmagyaráztam: "Csenge, a bugyi vizes lett, kell kapnod egy másikat, ezt ki kell mosni!" Érdekes, megállt a rúgkapálással és fel lehetett rá húzni... De ez tényleg csak egy apró példa, viszont minden téren az "elmagyarázásra" törekszünk. A rohamokkal pedig úgysem lehet mit kezdeni, az majd elmúlik.

VARGA MARIANNA · http://anya2005 2008.11.12. 11:07:20

Én is teljesen elítélem,ha egy gyermeket vernek. Nem is gondoljátok mennyien kinevetnek ezért.Az én apukám soha egy ujjal sem nyúlt hozzám, anyukám annál inkább, fiús volt a temperamentumom.Apu persze elítélte, ha anyu megvert,én pedig a saját példámból tudom,hogy elég egy tekintet ahhoz, hogy a gyermek megértse, ezt nem szabad.Csak ehhez ki kell vívnunk a tiszteletet,azt hogy példa legyek a gyermekem szemében lehetőleg minden tekintetben.

gemini! 2008.11.12. 14:03:00

Kinevetnek? Ez elképesztő! Az a baj, hogy teljesen elfogadott lett a társadalomban: ha a gyerek rossz, fizikai erőszakkal nevelem. És én már fizikai erőszaknak tartom a "csak a kezére ütöttem, hogy értse meg, nem szabad" nézeteket is. Nem tudom elfogadni.


süti beállítások módosítása